Wednesday, August 01, 2007

bezoek aan de monding van de Somme

Verleden week donderdag en vrijdag zijn we nog efkes naar Frankrijk geweest: via Poperinge, Kassel, Saint-Omer, de Cap's (Blanc Nez en Gris Nez), Bologne naar de monding van de Somme.
Donderdag zijn we tot de late namiddag blijven plakken aan de monding (Le Crotoy (waar we geluncht hebben in een leuk klein restaurantje (goede kwaliteit aan een goede prijs), Saint-Valery, ...). Daarna zijn we naar Amiens getrokken: we wilden daar wel eens de kathedraal zien. Ik had ergens gelezen dat de kathedraal 's avonds verlicht werd ... dus dat wilden we dan ook nog donderdagavond meemaken.

Wat we tijdens die "lichtshow" gezien hebben (die duurde een 3 kwartier), was echt de moeite: de kleurloze stenen beelden langs de buitenkant van de kathedraal werden ingekleurd met een lasershow: verbazingwekkend !!!

Deze site laat je toe om de kathedraal vanuit alle hoeken te zien (fantastische site, ten andere, met mooie beelden van ons wereld erfgoed). Voor een bezoek aan de kathedraal (met uitleg in het Nederlands via een individuele audio-gids) moet je toch wel een 2 uur vrijmaken.

De buurt rond de kathedraal is ook een bezoekje waard: je vindt er heel wat pittoreske plekjes in een binnenstad die doorsneden wordt door kleine kanalen.
Op slechts 20 min wandelafstand van de kathedraal vind je ook nog de befaamde drijvende tuinen, oftewel "Les hortillonnages. Je kunt er prachtig wandelen, maar je kan nog beter gebruik maken van de rondvaarten: kleine electrisch aangedreven boten (zo'n 12 personen) voeren je in alle stilte door het prachtige gebied.

Op de terugweg naar huis zijn we nog efkes blijven plakken in Naours, een onooglijk klein dorpje, waar ze ooit een ondergrondse stad hebben uitgegraven: ook al een bezoek waard (een bezoek in de ondergrond duurt een klein uur, maar ook het park zelf biedt een mooie wandeling).

Via Arras en Lille zijn we uiteindelijk terug thuis beland.

Ik kan deze streek echt aanbevelen; wij gaan er zeker nog terug (en slechts op een grote boogscheut van ons Belgie!).

Arnold.

No comments: